Artėja Šv. Kalėdos ir Naujųjų metų šventės, per kurias žmonėms daug džiaugsmo suteikia pirotechnikos priemonių ugnis ir garso efektai. Tačiau retas, kuris susimąsto, kiek žalos gali padaryti neatsargus elgesys. Dėl nesaugaus pirotechnikos priemonių naudojimo ir keliamo pavojaus nukenčia ne tik nekilnojamas turtas, transporto priemonės, bet ir patys žmonės. Visi sužalojimai (dažniausiai akių traumos, veido, rankų, pirštų sužalojimai) yra labai pavojingi ir sunkiai gydomi. Skaudžiausios nelaimės įvyksta perkant nesertifikuotus pirotechnikos gaminius. Tokie gaminiai nėra išbandomi, nežinoma, nei kokiu atstumu, nei kokia kryptimi ar sprogimo jėga įvyks šūvis. Kiekviena Lietuvos Respublikoje pagaminta ar platinama pirotechnikos priemonė turi būti paženklinta etikete (nurodytas gamintojo pavadinimas, adresas, prekės pavadinimas, tipas, registracijos numeris, partijos, serijos numeris, naudojimo instrukcija, mažiausias saugus atstumas). Ant kiekvieno fejerverko, jei jis skirtas naudoti tik lauke ar skirtas pirotechnikams, nurodoma: ,,Naudoti tik lauke“ ar ,,Naudoti tik pirotechnikams“.
Pagal Lietuvos Respublikos civilinių pirotechnikos priemonių apyvartos kontrolės įstatymo 21 str. fejerverkai skirstomi:
● F1 kategorijos – kelia labai mažą pavojų, mažai triukšmo, skirti naudoti aptvertose teritorijose, gyvenamosiose patalpose, gali įsigyti ir naudoti ne jaunesni kaip 14 metų asmenys.
● F2 kategorijos – kelia mažą pavojų, mažai triukšmo, skirti naudoti aptvertose teritorijose, lauke, gali įsigyti ir naudoti ne jaunesni kaip16 metų asmenys.
● F3 kategorijos – kelia vidutinį pavojų, skirti naudoti didelėse atvirose teritorijose. Lietuvos Respublikoje fiziniams, juridiniams asmenims, kitoms organizacijoms ar jų padaliniams (išskyrus licencijų turėtojus ir pirotechnikus) draudžiama platinti ir naudoti F3 kategorijos civilinės pirotechnikos priemones – petardas (galimi kiti tokių gaminių pavadinimai –sprogtukai, sprogalai, pyškalai), skirtas garso efektui sukurti.
● F4 kategorijos – skirti naudoti tik pirotechnikams.
Civilines pirotechnikos priemones draudžiama naudoti:
1. Draudžiama naudoti mokyklos teritorijoje ar juo labiau atnešti į mokyklą.
2. Draudžiama naudoti arčiau kaip 30 m. nuo mokyklos, darželio, gydymo įstaigų.
3. Draudžiama naudoti pirotechnikos priemones, jeigu tai trikdo viešąją rimtį nuo 22.00 val. iki 08.00 val. (išskyrus švenčių dienas, masinius renginius, kuriuos rengti yra savivaldybės leidimas).
Atsakomybė už pažeidimus, susijusius su pirotechnikos priemonėmis, yra nustatyta Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse (toliau – ANK) :
1. Už civilinių pirotechnikos priemonių įsigijimo, naudojimo tvarkos pažeidimą kyla atsakomybė pagal ANK 483 str. Už šį pažeidimą gresia bauda nuo 14 iki 60 eurų.
2. Naudojant nenustatytu laiku ar pernelyg triukšmingus fejerverkus kyla atsakomybė pagal ANK 488 str. Už šį pažeidimą gresia bauda nuo 20 iki 80 eurų, pakartotinai nusižengus nuo 80 iki 300 eurų.
3. Nesilaikant saugaus elgesio su fejerverkais taisyklių, dėl kurių gali kilti gaisras ar sprogimas, kyla atsakomybė pagal ANK 525 str. Už šį pažeidimą gresia bauda nuo 14 iki 60 eurų.
Primename, kad už administracinius teisės nusižengimus asmenys atsako nuo 16 metų, tačiau už vaikų iki 16 metų padarytus nusižengimus administracinė atsakomybė gali kilti tėvams pagal ANK 73 str. ,,Tėvų valdžios nepanaudojimas ar panaudojimas priešingai vaiko interesams“.Už šį pažeidimą gresia bauda nuo 10 iki 100 eurų.
Nepaisant vykdomų prevencinių priemonių, kasmet dėl nesaugaus pirotechnikos priemonių naudojimo nukenčia žmonės. 2018 m. buvo sužaloti 66 asmenys, iš jų 17 nepilnamečių. Nors susižaloja sąlyginai nedaug žmonių, sužalojimai būna itin skaudūs – nutraukiamos galūnės, sužalojamos akys, veidas, kitos kūno dalys. Be to, Priešgaisrinės apsaugos departamento duomenimis, kasmet dėl tokių veiksmų kyla vidutiniškai 9 gaisrai.
Linkime saugių artėjančių švenčių!

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato
Šalčininkų rajono policijos komisariatas