Tęsiant Erasmus+ projektą „Matematiniai ir kalbiniai susirėmimai Europos lygiu“, gegužės 28 – birželio 3 dienomis Vokietijoje įvyko trijų mokyklų susitikimas – Zespół Szkół nr 6 im. Króla Jana III Sobieskiego iš Lenkijos, kuri ir yra šio projekto organizatorius, Kaufmännische Schulen Tecklenburger Land des Kreises Steinfurt Berufskolleg mit Wirtschaftsgymnasium iš Vokietijos ir Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazijos iš Lietuvos. Projekto metu mokyklos įsipareigoja skatinti jau vykdomą Europos, nacionalinio, regioninio ir vietos pobūdžio veiklą, diegti naujus metodus, lavinti matematinius įgūdžius ir tobulinti užsienio kalbos gebėjimus. Projekto tikslas – ugdyti mokinių matematines kompetencijas, įžvelgti jo praktinį pritaikymą įvairiose gyvenimo srityse, ugdyti loginio mąstymo įgūdžius ir integruoti jaunimą bei mokytojus iš įvairių Europos šalių.

Mūsų nuotykiai prasidėjo  kelione į Ibenbüreno mokyklą Kaufmännische Schulen Tecklenburger Land des Kreises Steinfurt Berufskolleg mit Wirtschaftsgymnasium, kurioje susitikome su projekto dalyviais iš Lenkijos ir Vokietijos. Pirmą dieną susipažinome su mokykla, jos kolektyvu. Vėliau mūsų laukė įdomi ekskursija po miestą, kur mes atlikome įvairias užduotis. Tą pačią dieną išbandėme 11 km upe Ems plaukimą baidarėmis. Taip ir pasibaigė mūsų pirma ir pilna įspūdžių diena. Antrą dieną mums buvo organizuota išvyka į Saerbeck Bioenergy parką, kur susipažinome su alternatyvios energijos šaltinių veikimu. Turėjome unikalią progą apsilankyti vėjo jėgainėse, išbandyti saulės baterijas, stebėti atliekų rūšiavimą ir kompostavimą. Dirbdami grupėmis su lenkų ir vokiečių jaunimu aptarėme svarbiausias ekologijos problemas ir jų sprendimus, o ekskursijos metu mums papasakojo apie atsinaujinančius energijos šaltinius. Atlikome praktinius darbus, kurie padėjo geriau suprasti ekologinių problemų priežastis. Kitą dieną dirbant grupėse apibendrinome, ką sužinojome Saerbeck Bioenergy parke ir kūrėme ekologijos tematika plakatus, o vėliau juos pristatinėjome. Tą pačią dieną turėjome progos išbandyti savo matematinius gebėjimus, sprendžiant logines matematines užduotis ir žaidžiant „Kubb“. Šią dieną mes baigėme bendra vakariene su projekto atstovais. Ketvirtą projekto dieną dalyvavome ekskursijoje  po Münster miestą. Pasiskirstę grupėmis, naudojantis Biparcours programėle, savarankiškai pažinome lankomiausias miesto vietas. Paskutinę vizito dieną visi dalyviai gavo pažymėjimus ir apdovanojimus, patvirtinančius jų dalyvavimą užsiėmimuose.

Projekto metu įgytos kompetencijos, žinios ir patobulinti kalbiniai įgūdžiai neabejotinai praplėtė dalykines ir sociokultūrines žinias. Bendraudami su įvairių kultūrų žmonėmis ir kartu dalyvaudami bendroje projekto veikloje, mokiniai sėkmingai ugdė savo matematinius-kalbinius gebėjimus, užmezgė draugiškus ryšius su savo bendraamžiais iš Lenkijos ir Vokietijos. Šis projektas parodė švarios aplinkos svarbą ir naudą mūsų mylimai Žemei. Tik susivieniję galime pakeisti pasaulį į geresnę pusę! Tai buvo labai motyvuojantis ir produktyvus projektas. Nuoširdų ačiū tariame projekto ,,Matematiniai ir kalbiniai susirėmimai Europos lygiu” organizatoriams, kurie padėjo mums ir  visą laiką buvo kartu.

 

Širdingai dėkojame p. draugijos „Širdžių dovana“ pirmininkui Voitechui Jančevski (Wojciech Janczewski), mūsų gerbiamiems partneriams iš Tarnowo Podgórne už suteiktą pagalbą – viešnagę projekto realizavimo metu.

Projekto dalyviai