Pavojai prekybos žmonėmis gali kelti rimtą grėsmę jaunimui, kuris yra labiau pažeidžiamas ir lengviau įtakojamas dėl savo nežinojimo ir naivumo, todėl labai svarbu šia tema šviesti mūsų jaunimą. Vakar gimnazijoje GIa ir b kl. mokiniams  įdomius užsiėmimus vedė lektorė Gintė Martinkienė (VšĮ „Ramintoja“, tradicinė religinė bendruomenė) policijos departamento vyr. tyrėja Liliana Malinovskaja ir mūsų rajono bendruomenės pareigūnė Elena Zinevičienė.

Paskaita prasidėjo įdomia įžanga prekybos žmonėmis tema. Mokiniai sužinojo apie skirtingas prekybos žmonėmis formas, nuo akivaizdžių ir atvirose visuomenėse pastebimų iki subtilių ir įslaptintų. Vėliau mokiniai buvo suskirstyti į mažas grupes ir buvo paprašyti suformuoti savo požiūrį į tam tikrą situaciją, susijusią su prekyba žmonėmis. Kiekviena grupė turėjo simuliuoti situaciją ir parodyti, kaip jie ją interpretuoja ir kaip reaguotų. Tai buvo ne tik galimybė išreikšti savo požiūrį, bet ir puiki proga įgyvendinti kūrybingumą ir bendradarbiavimą.

Viso šio proceso metu buvo akivaizdu, kaip svarbu švietimo įstaigose suteikti mokiniams galimybę ne tik gauti informaciją, bet ir ją įsisavinti, suvokti ir pritaikyti. Ši paskaita ir simuliacijos žaidimas apie prekybą žmonėmis padėjo mokiniams praplėsti  suvokimą  šia svarbia tema ir skatino juos būti sąmoningais piliečiais visuomenėje. Nuoširdžiai dėkojame Gintei, Lilianai ir Elenai už bendradarbiavimą.

Socialinė pedagogė Gitana Markevič